Radio en TV

Radio en TV

Graag wilde ik wat maken voor poppenhuizen, maar wat? Er is al zo veel te koop. Soms grof werk zoals het goedkope spul uit verre landen. Na enig zoek werk kon ik maar weinig radio's en tv's vinden. En zo ben ik begonnen met het maken van radio's uit de oude tijd schaal 1:12. Het aller eerste model was massief, maar dat was veel te veel werk en niet mooi. Het twee was nog te dik en kon het front niet kwijt. De eerst volgende modellen waren nog wat grof maar later heb ik deze verfijnd.De meeste tijd gaat zitten in het zoeken naar compromissen. Wat is nog goed te maken en wat kost te veel moeite en tijd. Het het zal zonde zijn als het hierdoor niet mooier maar lelijker wordt. Het is echt hobby werk. Als ik alles moet door rekenen dan wordt het onbetaalbaar. En ik wil dat het bereikbaar blijft voor iedereen. De radio kasten zijn van echt hout vaak met een combinatie met fineer. Dus geen plasticfolie. Deze worden eventueel nog op kleur gebracht en gelakt. De radio schaaltje maakt ik van een bedrukte folie.

De knopen, ja dat was zeker een probleem. Niets was hiervoor de te koop. Dus maar zelf gaan draaien. Voor een indruk de meest zijn 4 mm in doorsnede bij de radio 1:24 maar 2 mm. Het koste me wel wat proberen en tijd maar nu gaat het al een stuk beter. Ik maakt deze van kunststof of hout. De toetsen zaag ik met een figuurzaag uit kunststof. Enkele radio's lever ik ook als bouwpakket waarbij enkele onderdelen nog op maat moet worden gemaakt.

 

Onder aan de pagina nog wat links naar enkel radiosites waar ik veel info heb gevonden en mij modelen op zijn gebaseerd. En de nieuwste aan winsten dus vergeet niet te kijken! Veel plezier.

 

De basis was gelegd voor de volgde serie radio's. Hierna heb ik ook nog andere modellen gebouwd naar waar voorbeeld. Met licht en zelf een echte werkende luidspreker. De kleine onder is een radio waarnaar werd gevraagd op een beurs. De schaal is 1:24 dus wel even priegelen. Maar gelukt. Met de TV ben ik nog druk bezig wel een demo exemplaar gemaakt. Hiervoor heb ik nog vele plannen.

 

De eerste radio links is een philps Philps 655A uit de jaren 1940-41 voorzien van licht. Zie rechts voor de orignale foto. In het midden is een radio 1:24 ook als bij pakket. De tv is nog een demo maar wel naar echt model nagebouwd.

 

De eerste is een model gemaakt naar voorbeeld van enkele oude modelen. Er zijn diverse varia's mogelijk zoals het doek en de plaats van het oog en logo. Ook het fineer aan van de kast kan nog anders. Deze radio heb ik ook als bouw pakket. De radio in het midden is de Philps Siera 253A01 uit het jaar 1950 . Sinds kort is het orgineel in mij bezit. En deze speelt ook nog. De laatste rechts is de Philips B5X62A uit het jaar 1956. De radio's Met geluid dus 1 of 2 speakertje(s) ingebouwd en kabel met 3,5 mm jack plug.

INFORMATIE

Werkstuken zijn te koop zie beschrijving

De volgende werkstukken bied ik ook te koop aan op enkele beurzen. Maar zijn ook online te koop. Het liefst wil ik graag dat u langs komt, zodat u kunt zien wat u koopt. Foto geven meestal een vertekend beeld. Ik heb niet alles online gezet. Van de radio's heb ik meerdere uitvoeren en kunnen naar wens gemaakt worden. Al dan niet met licht en geluid. Vraagt u gerust naar de mogelijk heden. De prijzen zijn excl. verzendkosten.

Enkele gebruikte materialen

De originelen radio's

Philips655A

Philips Siera 253A01

Philips B5X62A

SBR355u

 

De eerste radio links is er een uit België de SBR 355U "Ondolinette" jaar 1935. Ook als bouw pakket Geluid wordt moeilijk. De tweede is een Philips 630A bouwjaar 1932. Daarnaast een veel nieuwere uit het jaar 1966 dat is de Philips 31RB560.

 

Er word nog gewerkt aan nieuwe modelen zoals een met een draaiende platen speler. Hierbij kijk ik ook naar laisersnijden

 

Kijk ook eens naar mij overige werk. Vragen mail gerust.

 

Voorbeeld van een kleine speaker 0,6 Watt 18x26 mm

Nieuwe werkstukken

Nieuw werk zoals de U208 uit het jaar 1944 en de U203 uit 1940 ben ik nog bezig om de rand mooi te krijgen. De frontjes moet ik nog printen maar dat doe ik als ik wat meer af heb. De radio staat op de TV rechts. De radio-platenspeler is ook af met draaiende plaat en mooie katteoog word in opdracht gemaakt. Verder heeft deze nog verlichting zowel schaal als oog. En schakeld met het armpje in.

 

En ja daar is die dan de TV's werkend en wel de TX500 van Philips uit het jaar 1952. Nu echt een tv is natuurlijk niet uitvoerbaar. En deze zal ook geen ontvangst geven. Gezien het feit dat we nu alles digitaal moeten ontvangen. De oplossing is een MP4 speler waarop u foto's kan kijken en ook foto's afspellen. Ook in kleur maar dat vind ik niet zo mooi. Hij is op schaal gemaakt maar iets groter anders kon de speler er niet in. De speler heeft een eigen geheugen en batterij en kan zo 3 tot 4 uur spelen. Dus geen kabel nodig alleen voor opladen en bestanden er op zetten. Prijs zie onder.

Televisie Philips TX400, TX500, jaren 60 en 70

Ja, na weken denken is het me gelukt om ook nu tv te maken. Ik kan ze leveren in 1 op 12 en 1 op 24. Dankzij het laseren van onderdelen heb ik deze tv's kunnen maken. Voor de 1 op 24 zijn de delen gegraveerd, door branden was niet meer mogelijk. Het plaatjes van de tv's kunnen makkelijk worden uitgewisseld. De foto's onder ziet u het resultaat. Rechts is de TX500 Links TX400 (de kleinste). De spelende TV kost € 62,50 en word op bestelling gebouwd. De MP4 speler word door mijn in gebouwd in de TX500 kast. Deze is wat groter dan 1 op 12, maar dat is niet storend. Zie video onder. Onder nog wat folders toegevoegd. U kunt er op klikken voor een grotere afbeelding. Voor meer infomatie kunt u altijd even mailen.

TX400 TX500
infofolder
TX400
TX500

Latere TV's

Na de tv's uit de jaren 50 heb ik ook enkele gemaakt uit latere jaren en wel jaren 60 met de knop aan de zijkant en een kleuren tv uit de jaren 70. Nu alleen 1 op 12 en één jaren 6 schaal 1 op 24. Net als bij de andere modelen kan eenvouding het plaatje van de beeldbuis gewisseld worden. De prizen zijn het zelfde als de andere TV;s. Voor de liefhebbers is er ook een bouwpakket van. Zie foto's onder.

 

Menu naar overige pagina's